olejki

  • Masło shea nierafinowane 100g

    Masło shea nierafinowane 100g

    14.95zł

    Masło Shea otrzymuje się z owoców (orzeszków) drzewa masłowego Butyrospermum parkii, rosnącego w Afryce w środowisku naturalnym. Zbierane ręcznie orzeszki charakteryzują się bardzo wysoką zawartością tłuszczu. Zastosowanie - Masło shea (karite) tworzy delikatny film na skórze i chroni przed słońcem, mrozem, wiatrem - Jest naturalnym filtrem UV - Przyspiesza gojenie się ran, podrażnień i stanów zapalnych, poparzeń słonecznych - Nie alergizuje, może być stosowane na wszystkie partie skóry, nawet te najbardziej wrażliwe - Nadaje się do każdego rodzaju cery - Chroni przed wysuszeniem, starzeniem i wspomaga utrzymanie wody w komórkach skóry.



    Zobacz więcej

    Do koszyka

  • Olej awokado organic nierafinowany 50 ml

    Olej awokado organic nierafinowany 50 ml

    19.00zł

    Olej awokado zimnotłoczony i nierafinowany, powstał w wyniku tłoczenia miąższu dojrzałego owocu awokado, zwanego „gruszą awokado”.

    Olej ten bogaty jest w kwasy (oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy, linolenowy) oraz lecytynę, sole mineralne, fitosterole i skwalan. Oprócz tego w jego skład wchodzi 7 drogocennych witamin: A, B, D, E, H, K i PP.

    Olej ten szybko się wchłania i nie zatyka porów. Działa silnie nawilżająco i odżywczo, a także uzupełnia barierę lipidową skóry. Przeznaczony jest szczególnie do skóry dojrzałej, suchej i wrażliwej. Nie uczula. Zaliczany jest do olejów o gęstej konsystencji, przez co zaleca się stosować go w połączeniu z innymi olejami (np. do masażu ciała).

    Olej awokado ma także właściwości regeneracyjne, wygładzające i ochronne – chroni skóre przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

    Olej ma kolor od jasno do ciemnozielonego. Posiada naturalny filtr ochronny(3-4).
    Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.

    Właściwości:

    • silnie nawilża skóre i włosy
    • ma działanie regeneracyjne
    • chroni przed promieniowaniem UV
    • polecany do cery dojrzałej, suchej i wrażliwej

    Ingredients (INCI): Persea Gratissima (Avocado) Oil; (Olej Awokado nierafinowany 100%)

    Pochodzenie: Hiszpania

    Pojemność: 50ml



    Zobacz więcej

    Do koszyka

  • Olej kokosowy organiczny ekstra Virgin nierafinowany 450ml

    Olej kokosowy organiczny ekstra Virgin nierafinowany 450ml

    28.90zł

    Olej kokosowy ekstra Virgin.

    Naturalny, tłoczony na zimno, czysty olej kokosowy organiczny ekstra Virgin. Olej kokosowy (tzw. masło kokosowe), nazywany jest olejem z "drzewa życia". Od dawien dawna, olej kokosowy znany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm, wspomaga pracę układu pokarmowego, przyśpiesza przemianę materii. Można go stosować profilaktycznie lub przy różnego rodzaj dolegliwościach. Wzmacnia odporność, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Obniża ryzyko cukrzycy, chorób serca i poprawia poziom cholesterolu.
    Oprócz kulinarnego zastosowania przynosi wszechstronne korzyści pielęgnacyjne. Używany do masażu wspomaga naturalną, równowagę skóry, zmiękcza ją i zapobiega przesuszaniu oraz łuszczeniu się. Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem atopowym skóry i egzemą. Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze oraz plamkom na ciele. Sprzyja zdrowemu i promiennemu wyglądowi skóry. Zawiera naturalne antyoksydanty – zwalcza wolne rodniki przyczyniając się tym samym do opóźnienia procesów starzenia się skóry. Chroni ją także przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.



    Zobacz więcej

    Do koszyka

  • Olej lniany nierafinowany organic 100ml

    Olej lniany nierafinowany organic 100ml

    19.00zł

    Olej lniany nierafinowany Organic

    Idealny do pielęgnacji

    • skóry suchej, szorstkiej, łuszczącej się i pękającej
    • cery dojrzałej z oznakami starzenia
    • pozbawionej elastyczności
    • skóry problemowej
    • skóry głowy i włosów, przy nadmiernym wypadaniu włosów u mężczyzn

     

    Działanie

    • nawilżające – zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 ( powyżej 50%), zapobiegają nadmiernej utracie wody, utrzymując właściwy stopień nawilżenia włosów oraz warstwy  rogowej skóry.
    • przeciwstarzeniowe – witamina E zwana „witaminą młodości”, zapobiega przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek, sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna oraz odporna na uszkodzenia i działanie czynników zewnętrznych (np. promieniowanie UV).
    • łagodzące – olej ten łagodzi objawy chorób skórnych takich jak: egzema, łuszczyca, trądzik różowaty. Jest idealny do pielęgnacji skóry z poparzeniami słonecznymi. Zapobiega powstawaniu zaskórników. Łagodzi stany zapalne skóry głowy. Obecne w nim lignany hamują aktywność enzymu powodującego łysienie u mężczyzn.
    • normalizujące – olej lniany poprawia gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej – łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych. Stosowany na skórę głowy eliminuje problem z nadmiernym przetłuszczaniem się włosów.
    • wygładzające – stosowany regularnie bardzo dobrze wygładza skórę oraz włosy. Sprawia, że włosy ładniej się układają, rozczesują a także są bardziej błyszczące.


    Zobacz więcej

    Do koszyka

  • Olej marula nierafinowany 30ml

    Olej marula nierafinowany 30ml

    38.90zł

    Olej marula nierafinowany - Sclerocarya Birrea (Marula) Seed Oil

    Olej marula działa przeciwzmarszczkowo, poprawia elastyczność skóry, chroni przed rozkładem kolagenu. Jest odpowiedni w przypadku skóry trądzikowej, z bliznami potrądzikowymi. Polecany do masażu w trakcie ciąży, aby zapobiegać rozstępom, jak również do masażu antycellulitowego. Odpowiedni w pielęgnacji włosów i skóry głowy, nadaje włosom miękkość i jedwabistość, eliminuje suchość skóry głowy.

    Jest idealny do pielęgnacji:

    • okolic oczu
    • skóry suchej, podrażnionej, wymagającej regeneracji
    • dojrzałej z oznakami starzenia
    • zwiotczałej, wymagającej ujędrnienia
    • skóry problemowej, z przebarwieniami i bliznami
    • zniszczonych, suchych włosów
    • łamliwych paznokci

    Pojemność: 30ml

    Pochodzenie: Afryka



    Zobacz więcej

    Do koszyka

  • Olej monoi - olej kokosowy z gardenią tahitańską Nowość!

    Olej monoi - olej kokosowy z gardenią tahitańską

    23.00zł

    Olej monoi wywodzi się z tahitańskiej tradycji i oznacza „perfumowany olej”. Łączy w sobie intensywnie nawilżający olej kokosowy i ekstrakt z kwiatów Gardenii tahitańskiej – nadający piękny, egzotyczny zapach.

    Olej monoi jest olejem bezpiecznym, mogą go stosować nawet dzieci. Może być stosowany zarówno na całe ciało jak i na włosy. Doskonale chroni przed działaniem słońca, wiatru i chłodu. Może być stosowany do masażu – nadaje poślizg, a przy tym wygładza i zmiękcza skórę. Ponad to ma właściwości antygrzybiczne i przeciwzapalne, może być stosowany przy problemach skórnych m.in. łojotoku i trądziku. Główną jego zaletą jest jednak mocne nawilżenie skóry, utrzymujące się nawet do 8 godzin! Olej monoi bogaty jest także w witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę C i E oraz pierwiastki: K, Ca, Mg, P, Zn i Fe. Olej ten przeznaczony jest do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Dzięki zawartości kwasu laurynowego poprawia kondycje włosów, dzięki czemu stają się one lśniące, nawilżone i sprężyste. Można

    INCI: Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Tiare (Gardenia Tahitensis) Flower Extract

    Pojemność: 100g



    Zobacz więcej

    Do koszyka

  • Olej rycynowy organic 100ml

    Olej rycynowy organic 100ml

    19.90zł

    Olej rycynowy (olej z rącznika) pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego. Nasiona te zawierają silną toksyne – toksoalbumine, inaczej rycynę – przez co, ich spożycie może spowodować silne zatrucie, a nawet śmierć. Olej pozyskuje się wyciskając nasiona na zimno, a następnie uzyskany olej, gotuje się w celu rozkładu trującej substancji. Czysty olej jest już bezpieczny dla człowieka i wykazuje działanie pielęgnacyjne i lecznicze.

    Olej rycynowy najczęściej stosowany jest doustnie jako środek przeczyszczający. Za to działanie, odpowiedzialny jest, zawarty w nim kwas rycynolowy, który poprzez reakcje z jonami sodowymi, usprawnia perystaltykę jelit.

    Olej rycynowy w kosmetyce może być stosowany do włosów, rzęs i brwi. Przeznaczony jest głównie do włosów suchych, nadmiernie wypadających i zniszczonych. Olej ten przy długotrwałym stosowaniu pobudza cebulki włosów, rzęs i brwi przez co można zaobserwować ich szybszy wzrost. Olej rycynowy można także stosować na paznokcie – ogranicza ich rozdwajanie, odżywia je i wzmacnia.

    Olej posiada certyfikat Soil Association Organic

    Skład INCI: Ricinus communis seed oil; (Olej rycynowy nierafinowany 100%)

    Pochodzenie: Indie

    Pojemność: 100ml



    Zobacz więcej

    Do koszyka

  • Olej tamanu organic nierafinowany 30ml

    Olej tamanu organic nierafinowany 30ml

    27.90zł

    Olej tamanu powstał poprzez ręczne wytłaczanie wysuszonych pestek z dojrzałych owoców drzewa tamani (Calophyllum Inophyllum). Aby otrzymać ok. 5 kg zimnotłoczonego oleju tamanu, potrzeba zużyc aż 100 kg owoców tamanu. Niezwykłe właściwości tego oleju wynikają z dwóch głównych składników aktywnych tj. kwasu kalofillowego i kallofilloidyny - naturalnych flawonoidów o działaniu gojącym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, co zostało potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Poza tym olej zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niezbędnych do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry.

    Olej tamanu:
    - posiada wyjątkowe właściwości gojące, przeciwzapalne i przeciwbólowe
    - działa antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwgrzybicznie, antybiotycznie i przeciwreumatycznie
    - zwalcza wolne rodniki, jest zaliczany do antyoksydantów
    - intensywinie regeneruje skórę i redukuje blizny

    Olej przyspiesza regenerację naczyń krwionośnych, wspomaga procesy gojenia skóry (idealny przy wszelkiego rodzaju dermatozach), podwyższa odporność. Redukuje zmarszczki, poprawia napięcie skóry, zapobiega powstawaniu rozstępów. Używa się go samodzielnie lub jako dodatku  przy zainfekowanych ranach trądzikowych lub zanieczyszczonej skórze. Zapobiega tworzeniu się zaskórników.

    Skład INCI:   Calophyllum inophyllum Seed Oil

    Pochodzenie: Madagaskar

    Pojemność: 50ml



    Zobacz więcej

    Do koszyka

  • Olej z czarnuszki 100ml. Certyfikat spożywczy

    Olej z czarnuszki 100ml. Certyfikat spożywczy

    29.00zł

    Czarnuszka siewna (czarnuszka ogrodowa, kąkolnica, czarny kmin, kolendra siewna lub czarnuszka egipska) na początku swojej historii była wykorzystywana przez ludzi jako przyprawa. Obecnie oprócz wartości spożywczych niesie ze sobą bogactwo właściwości kosmetycznych. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że czarnuszka „leczy wszystko oprócz śmierci”.

    Olej z czarnuszki tłoczony na zimno jest bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 80 %)  takich jak omega 3,6 i 9. Oprócz tego zawiera także niezbędne aminokwasy, fitosterole, witamine E oraz flawonoidy.

    Dzięki właściwościom przeciwutleniającym idealnie nadaje się do skóry dojrzałej, opóźniając proces powstawania zmarszczek. Regularne stosowanie w widoczny sposób poprawia kondycje skóry poprzez jej dogłębne nawilżenie, zmiękczenie i wygładzenie. Łagodzi wszelkie podrażnienia, a także chroni skóre przed poparzeniami słonecznymi, przez co często olej ten wykorzystywany jest w kosmetykach do ochrony przeciwsłonecznej.

    Ponadto olej z czarnuszki reguluje produkcje sebum, pomaga w leczeniu łojotoku oraz stosowany na skóre głowy niweluje problem łupieżu i wypadających włosów.  Może być stosowany do masażu całego ciała rozluźniając napięte mięśnie oraz działając przeciwbólowo.

    Olej z czarnuszki ma wszechstronne zastosowanie. Pomaga w leczeniu astmy, alergii jak również egzemy, łuszczycy i trądziku. Jest olejem bezpiecznym – można go stosować nawet przy bardzo wrażliwej skórze.



    Zobacz więcej

    Do koszyka

  • Olej z pestek jeżyn 10ml

    Olej z pestek jeżyn 10ml

    18.90zł

    OLEJ Z PESTEK JEŻYN nierafinowany.

    Polecany do:

    • skóry problemowej, łojotokowej
    • naczynkowej, z przebarwieniami
    • dojrzałej z oznakami starzenia
    • wrażliwej, skłonnej do alergii
    • delikatnej skóry okolic oczu

    Ma działanie:

    • regenerujące i rozjaśniające 
    • nawilżające 
    • przeciwzapalne 
    • przeciwstarzeniowe
    • łagodzące


    Zobacz więcej

    Do koszyka

  • Olej z pestek malin 30ml

    Olej z pestek malin 30ml

    29.90zł

    Olej z pestek malin, to olej tłoczony na zimno z nasion maliny właściwej (Rubus ideaus) i nie podlega oczyszczaniu – rafinacji. Ze względu na bardzo dużą ilość nasion potrzebnych do uzyskania oleju (1 cieżarówka malin = 18 litrów oleju) jego cena jest dość wysoka.

    Jest to olej o złoto-żółtej barwie i orzechowym zapachu. Może być stosowany bezpośrednio na skórę lub w rozcieńczeniu 10%-20%. Szybko się wchłania.

    Olej ten zawiera drogocenne przeciwutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Oprócz tego posiada właściwości przeciwzapalne, polecany jest szczególnie do cery wrażliwej i skłonnej do alergii. Po zastosowaniu oleju, skóra jest idealnie wygładzona i miękka. Olej z pestek malin stosowany jest jako emolient – głęboko nawilża skóre, kondycjonuje ją i zapobiega przed utratą wody. Może być także stosowany jako środek konserwujący – zwiększa trwałość olejów mniej stabilnych. Oprócz dużej dawki witaminy E zawiera również witaminę A, która posiada właściwości pielęgnacyjne.

    Ponadto olej z pestek malin zawiera ważne dla naszej skóry kwasy – omega-3 i omega-6. Mają one działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne, a także regenerują skórę. Dzięki zawartości tych kwasów skóra jest bardziej rozjaśniona i zmniejszona jest produkcja melaniny – barwnika skóry. Wpływa to na bardziej równomierny kolor skóry (bez przebarwień i plam posłonecznych).  Olej z pestek malin stosowany jest także w przypadku odmrożeń, odparzeń a także przyspiesza proces gojenia ran. Wspomaga także produkcję kolagenu i elastyny, dzięki czemu skóra jest jędrniejsza i elastyczniejsza – spowalnia proces powstawania zmarszczek.

    Oprócz drogocennych kwasów omega zawiera również kwas elagowy, który wykazuje działanie przeciwrakowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

    Olej z pestek malin można spotkac szczególnie w kremach przecizmarszczkowych i kremach po opalaniu. Badania dowodzą, że olej ten skutecznie pochłania promieniowanie UV-A i UV-B (SPF 28-50). Chroni także skórę przed wszelkiego rodzajami alergiami i egzemami.

    Jest to olej bezpieczny, nie powoduje uczuleń i może być stosowany do codziennej pielęgnacji.

    Ingredients: Rubus ideaus (Raspberry) Seed Oil; (Olej z pestek malin nierafinowany 100%)

    Kraj pochodzenia: Chile

    Pojemność: 30ml



    Zobacz więcej

    Do koszyka

  • Olej ze słodkich migdałów 100ml. Nierafinowany

    Olej ze słodkich migdałów 100ml. Nierafinowany

    19.90zł

    Olej za słodkich migdałów - Prunus amygdalus dulcis (Sweet Almond) oil - jest wyjątkowo delikatny i odpowiedni nawet do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków. Polecany jest do skóry bardzo suchej. Neutralny, nie powoduje alergii. Łagodzi podrażnienia i uruchamia odrodzenie komórek w zewnętrznych warstwach skóry.

    Jest idealny do pielęgnacji:

    • delikatnej skóry noworodków
    • skóry wrażliwej, alergicznej
    • suchej i mocno wysuszonej
    • dojrzałej z oznakami starzenia
    • wymagającej ujędrnienia, z rozstępami
    • skóry problemowej, z egzemą, łuszczycą
    • suchych i zniszczonych włosów


    Zobacz więcej

    Do koszyka