Olej monoi - olej kokosowy z gardenią tahitańską

Cena: 23.00zł
  • Koszt wysyłki: od 0.00zł
  • Stan magazynowy: 2 szt

Olej monoi wywodzi się z tahitańskiej tradycji i oznacza „perfumowany olej”. Łączy w sobie intensywnie nawilżający olej kokosowy i ekstrakt z kwiatów Gardenii tahitańskiej – nadający piękny, egzotyczny zapach.

Gardenia tahitańska (Gardenia tahitensis) jest rośliną rosnącą na wyspach Polinezji, głównie na Tahiti. Można ją poznać po dużych, białych, przypominających gwiazdy kwiatach wyrastających z ciemnozielonych krzewów. Ich woń jest bardzo intensywna, dzięki czemu powietrze w Polinezji jest nimi przesycone. Kwiaty wykorzystuje się jako ozdoby do włosów, brożki, naszyjniki a także w celach pielęgnacyjnych i leczniczych. Ich cudowne właściwości lecznicze koją ból, łagodzą podrażnienia skórne oraz ukąszenia owadów. Dzięki obecnym w nich związku – salicylanu metylu – wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i łagodzące

Kwiaty gardenii (tiare) są zrywane o świcie, zanim jeszcze się rozwiną. Następnie zerwane kwiaty zawijane są w liście gardenii, aby uchronić je przed wysychaniem. Kolejnym krokiem jest usunięcie pręcików i zanurzenie ich w oleju kokosowym(maceracja) przez około 2 tygodnie w proporcjach 15 kwiatów na 1 litr oleju. W trakcie trwania maceracji wszystkie drogocenne właściwości kwiatów przekazane są do oleju kokosowego, dzięki czemu powstaje intensywnie pielęgnujący olej monoi.

Olej kokosowy (Cocos Nucifera (Coconut) Oil) pozyskiwany jest z miąższu dojrzałych orzechów kokosowych. Na początku miąższ suszony jest na słońcu a następnie ulega on tłoczeniu w niskiej temperaturze po to, aby zachować wszystkie swoje właściwości. W ten sposób otrzymywany jest płynny olej o intensywnie kokosowym aromacie, który w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza tężeje i staje się białą, stałą masą. Następnie delikatnymi metodami olej ulega procesowi deodoryzacji – utracie zapachu, aby stać się bazą pod olej monoi.

Olej monoi jest olejem bezpiecznym, mogą go stosować nawet dzieci. Może być stosowany zarówno na całe ciało jak i na włosy. Doskonale chroni przed działaniem słońca, wiatru i chłodu. Może być stosowany do masażu – nadaje poślizg, a przy tym wygładza i zmiękcza skórę. Ponad to ma właściwości antygrzybiczne i przeciwzapalne, może być stosowany przy problemach skórnych m.in. łojotoku i trądziku. Główną jego zaletą jest jednak mocne nawilżenie skóry, utrzymujące się nawet do 8 godzin! Olej monoi bogaty jest także w witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę C i E oraz pierwiastki: K, Ca, Mg, P, Zn i Fe. Olej ten przeznaczony jest do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Dzięki zawartości kwasu laurynowego poprawia kondycje włosów, dzięki czemu stają się one lśniące, nawilżone i sprężyste. Można go stosować wyłącznie na końcówki lub jako maskę na całą długość włosów.

INCI:Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Tiare (Gardenia Tahitensis) Flower Extract

Pojemność: 100g

Kurier
17.00zł
Odbiór osobisty
0.00zł
Paczka pocztowa - priorytet (1kg )
13.50zł
Paczka pocztowa bezpieczna - priorytet (1kg )
28.00zł

Aby dodać opinię musisz być zalogowany. Zaloguj się

Produkty podobne

  • Olej kokosowy organiczny ekstra Virgin nierafinowany 450ml

    Olej kokosowy organiczny ekstra Virgin nierafinowany 450ml

    28.90zł

    Olej kokosowy ekstra Virgin.

    Naturalny, tłoczony na zimno, czysty olej kokosowy organiczny ekstra Virgin. Olej kokosowy (tzw. masło kokosowe), nazywany jest olejem z "drzewa życia". Od dawien dawna, olej kokosowy znany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm, wspomaga pracę układu pokarmowego, przyśpiesza przemianę materii. Można go stosować profilaktycznie lub przy różnego rodzaj dolegliwościach. Wzmacnia odporność, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Obniża ryzyko cukrzycy, chorób serca i poprawia poziom cholesterolu.
    Oprócz kulinarnego zastosowania przynosi wszechstronne korzyści pielęgnacyjne. Używany do masażu wspomaga naturalną, równowagę skóry, zmiękcza ją i zapobiega przesuszaniu oraz łuszczeniu się. Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem atopowym skóry i egzemą. Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze oraz plamkom na ciele. Sprzyja zdrowemu i promiennemu wyglądowi skóry. Zawiera naturalne antyoksydanty – zwalcza wolne rodniki przyczyniając się tym samym do opóźnienia procesów starzenia się skóry. Chroni ją także przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.



    Zobacz więcej

    Do koszyka