Olej rycynowy organic 100ml

Cena: 19.90zł
  • Koszt wysyłki: od 0.00zł
  • Stan magazynowy: 3 szt

Olej rycynowy (olej z rącznika) pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego. Nasiona te zawierają silną toksyne – toksoalbumine, inaczej rycynę – przez co, ich spożycie może spowodować silne zatrucie, a nawet śmierć. Olej pozyskuje się wyciskając nasiona na zimno, a następnie uzyskany olej, gotuje się w celu rozkładu trującej substancji. Czysty olej jest już bezpieczny dla człowieka i wykazuje działanie pielęgnacyjne i lecznicze.

Olej rycynowy najczęściej stosowany jest doustnie jako środek przeczyszczający. Za to działanie, odpowiedzialny jest, zawarty w nim kwas rycynolowy, który poprzez reakcje z jonami sodowymi, usprawnia perystaltykę jelit.

Olej rycynowy w kosmetyce może być stosowany do włosów, rzęs i brwi. Przeznaczony jest głównie do włosów suchych, nadmiernie wypadających i zniszczonych. Olej ten przy długotrwałym stosowaniu pobudza cebulki włosów, rzęs i brwi przez co można zaobserwować ich szybszy wzrost. Olej rycynowy można także stosować na paznokcie – ogranicza ich rozdwajanie, odżywia je i wzmacnia.

Olej posiada certyfikat Soil Association Organic

Skład INCI: Ricinus communis seed oil; (Olej rycynowy nierafinowany 100%)

Pochodzenie: Indie

Pojemność: 100ml

Kurier
17.00zł
Odbiór osobisty
0.00zł
Paczka pocztowa - priorytet (1kg )
13.50zł
Paczka pocztowa bezpieczna - priorytet (1kg )
28.00zł

Aby dodać opinię musisz być zalogowany. Zaloguj się