Olej tamanu organic nierafinowany 30ml

Olej tamanu powstał poprzez ręczne wytłaczanie wysuszonych pestek z dojrzałych owoców drzewa tamani (Calophyllum Inophyllum). Aby otrzymać ok. 5 kg zimnotłoczonego oleju tamanu, potrzeba zużyc aż 100 kg owoców tamanu. Niezwykłe właściwości tego oleju wynikają z dwóch głównych składników aktywnych tj. kwasu kalofillowego i kallofilloidyny - naturalnych flawonoidów o działaniu gojącym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, co zostało potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Poza tym olej zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niezbędnych do utrzymania zdrowej i odpowiednio nawilżonej skóry.

Olej tamanu:
- posiada wyjątkowe właściwości gojące, przeciwzapalne i przeciwbólowe
- działa antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwgrzybicznie, antybiotycznie i przeciwreumatycznie
- zwalcza wolne rodniki, jest zaliczany do antyoksydantów
- intensywinie regeneruje skórę i redukuje blizny

Olej przyspiesza regenerację naczyń krwionośnych, wspomaga procesy gojenia skóry (idealny przy wszelkiego rodzaju dermatozach), podwyższa odporność. Redukuje zmarszczki, poprawia napięcie skóry, zapobiega powstawaniu rozstępów. Używa się go samodzielnie lub jako dodatku  przy zainfekowanych ranach trądzikowych lub zanieczyszczonej skórze. Zapobiega tworzeniu się zaskórników.

Olej tamanu polecany jest:

- do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, mieszanej, zanieczyszczonej, gdyż sprzyja gojeniu wyprysków, zapobiega tworzeniu zaskórników, łagodzi stany zapalne, redukuje blizny potrądzikowe (zaleca się połączenie go z kwasem hialuronowym 1:1)
- przy łojotoku, egzemie, łuszczycy, trądziku różowatym.
- odpowiedni dla skóry podrażnionej jako kuracja łagodząca i sprzyjająca regeneracji naskórka.
- jako środek gojący i łagodzący zaczerwienienia, podrażnienia, ból i swędzenie w przypadku ran, uszkodzeń skóry, stanów zapalnych, po oparzeniu słonecznym czy ukąszeniu owadów
- jako intensywna regeneracja dla cery dojrzałej i zniszczonej.
- jako kuracja redukująca blizny i świeże rozstępy skóry
- do wcierania w owłosioną skórę głównie w przypadku łupieżu, łuszczycy, swędzenia, zapalenia mieszków włosowych, łysienia

Skład INCI:   Calophyllum inophyllum Seed Oil

Pochodzenie: Madagaskar

Pojemność: 50ml

Aby dodać opinię musisz być zalogowany. Zaloguj się