Olej z czarnuszki 100ml. Certyfikat spożywczy

Cena: 29.00zł
  • Koszt wysyłki: od 0.00zł
  • Stan magazynowy: 1 szt

Czarnuszka siewna (czarnuszka ogrodowa, kąkolnica, czarny kmin, kolendra siewna lub czarnuszka egipska) na początku swojej historii była wykorzystywana przez ludzi jako przyprawa. Obecnie oprócz wartości spożywczych niesie ze sobą bogactwo właściwości kosmetycznych. Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że czarnuszka „leczy wszystko oprócz śmierci”.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno jest bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 80 %)  takich jak omega 3,6 i 9. Oprócz tego zawiera także niezbędne aminokwasy, fitosterole, witamine E oraz flawonoidy.

Dzięki właściwościom przeciwutleniającym idealnie nadaje się do skóry dojrzałej, opóźniając proces powstawania zmarszczek. Regularne stosowanie w widoczny sposób poprawia kondycje skóry poprzez jej dogłębne nawilżenie, zmiękczenie i wygładzenie. Łagodzi wszelkie podrażnienia, a także chroni skóre przed poparzeniami słonecznymi, przez co często olej ten wykorzystywany jest w kosmetykach do ochrony przeciwsłonecznej.

Ponadto olej z czarnuszki reguluje produkcje sebum, pomaga w leczeniu łojotoku oraz stosowany na skóre głowy niweluje problem łupieżu i wypadających włosów.  Może być stosowany do masażu całego ciała rozluźniając napięte mięśnie oraz działając przeciwbólowo.

Olej z czarnuszki ma wszechstronne zastosowanie. Pomaga w leczeniu astmy, alergii jak również egzemy, łuszczycy i trądziku. Jest olejem bezpiecznym – można go stosować nawet przy bardzo wrażliwej skórze.

W medycynie naturalnej w krajach arabskich czarnuszka siewna stosowana była wspomagająco, w szczególności w schorzeniach górnych dróg oddechowych: w przeziębieniach, kaszlu, nieżycie i zapaleniach oskrzeli, nawracających infekcjach; w schorzeniach autoimmunologicznych, takich jak toczeń, reumatyzm, alergie; a także w astmie alergicznej, schorzeniach skóry, cukrzycy, nadciśnieniu i dolegliwościach żołądkowo – jelitowych.

INCI: Nigella Sativa oil; (Olej z czaarnuszki nierafinowany 100%)

Kraj pochodzenia: Egipt

Pojemność: 100ml

Kurier
17.00zł
Odbiór osobisty
0.00zł
Paczka pocztowa - priorytet (1kg )
13.50zł
Paczka pocztowa bezpieczna - priorytet (1kg )
28.00zł

Aby dodać opinię musisz być zalogowany. Zaloguj się